Kuchnia otwarta na salon – zalety i wady

Właściwe zaaranżowanie przestrzeni to prawdziwa sztuka. Dobrze urządzone wnętrze powinno być nie tylko estetyczne, ale również praktyczne, aby mieszkanie w nim było wygodne i przyjemne.Wraz ze zmieniającymi się trendami, do głosu dochodzą różne rozwiązania i pomysły aranżacyjne. Jednym z nich, który w ostatnich latach cieszy się dużą popularnością, jest połączenie kuchni z salonem lub jadalnią. Wykorzystując je, zyskujemy więcej przestrzeni, a także niezwykłą aranżację, która w pełni pozwala cieszyć się naszym domem lub mieszkaniem. Warto jednak mieć świadomość, że taka opcja ma zarówno wady, jak i zalety, i na pewno nie jest to rozwiązanie dla wszystkich. Kuchnia otwarta na salon – jak to rozwiązać?

Kuchnia otwarta na salon – nowoczesne rozwiązanie w trendach wnętrzarskich

Połączenie kuchni z jadalnią lub salonem to rozwiązanie stosunkowo nowe. Sygnalizuje jednak zmianę podejścia do przestrzeni, a także otwarcie się na nowe możliwości i trendy.

Kuchnia otwarta na salon posiada wiele zalet. Pozwala ciekawie i funkcjonalnie zaaranżować każdą przestrzeń, zarówno duży metraż, jak i ten nieco mniejszy. Jednak jak każde rozwiązanie, posiada ono również wady. Warto poznać plusy i minusy tego pomysłu, zanim zastosujemy go w swoim domu lub mieszkaniu.

Bo prawdziwe życie toczy się w kuchni

W każdym domu, bez względu na jego rozmiar i styl, w którym go urządzimy, kuchnia to zawsze miejsce szczególne. To w niej toczy się w dużej mierze nasze domowe życie. Tu gotujemy i gawędzimy z rodziną i przyjaciółmi, opowiadając sobie o wydarzeniach całego dnia.

Prawdziwe jest również stwierdzenie, że każda impreza prędzej czy później przenosi się do kuchni, ponieważ miejsce to dobrze się nam kojarzy, a przebywanie w nim często poprawia nam nastrój. Dlatego tak ważne jest, aby zostało dobrze zaprojektowane, w sposób funkcjonalny, ale i estetyczny oraz przytulny.

Wyspa – wcale nie samotna

Otwarta przestrzeń ma bardzo wiele plusów, warto jednak tak ją zaaranżować, aby każda część została w jakiś sposób wyodrębniona. Sposobem na zaznaczenie granicy pomiędzy kuchnią a jadalnią lub salonem, jest wyspa kuchenna, która może pełnić najróżniejsze funkcje.

Dzięki niej zyskujemy dodatkową powierzchnię do gotowania i przygotowywania posiłków, ale może ona także służyć jako miejsce do jedzenia lub spędzania czasu na rozmowach. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wieczorami wyspa zamieniała się na przykład w kącik planszówek albo innych rodzinnych aktywności.To idealne połączenie strefy funkcjonalnej z przestrzenią przeznaczoną do relaksu i spotkań z bliskimi.

Jakie inne korzyści daje otwarta przestrzeń?

Otwarta przestrzeń to nie tylko więcej miejsca, ale również więcej światła. Połączenie kuchni (zazwyczaj wyposażonej w niewielkie okno) z salonem (z często większymi przeszkleniami) zdecydowanie zwiększa ilość dziennego oświetlenia, które wpada do pomieszczenia.

Więcej promieni słonecznych oznacza także lepsze samopoczucie dla nas, ponieważ nie ma nic korzystniejszego dla organizmu niż naturalne oświetlenie, które pozwala nam zachować zdrowie, doskonały nastrój, a nawet wyczarowywać w przestrzeni kuchennej prawdziwe kulinarne cuda. Tak zaaranżowana przestrzeń sprzyja spotkaniom i rozmowom. Buduje także poczucie bezpieczeństwa i komfortu.

O zamkniętej kuchni i nieobecnych gospodarzach

Z pewnością wiele osób zna z autopsji sytuacje, kiedy podczas organizowanego przez nich przyjęcia czy spotkania towarzyskiego większość czasu spędzali oni w kuchni. Tę smutną i zarazem frustrującą kwestię rozwiązać może kuchnia otwarta na salon.

Dzięki takiej opcji możemy wszystko spokojnie przygotowywać, bez obaw, że goście poczują się przez nas opuszczeni lub zignorowani. Jednocześnie, kuchnia połączona z salonem pozwala uczestniczyć w imprezie, doglądając na bieżąco stołu i potrzeb gości oraz innych spraw związanych ze spotkaniem.

Otwarta kuchnia stanowi duże udogodnienie także dla rodziców opiekujących się swoimi pociechami. Zamknięta kuchnia wymaga od nich bowiem pozostawienia dzieci samych na czas potrzebny na przykład na zrobienie herbaty lub przygotowanie posiłku. Tymczasem przy połączonych pomieszczeniach, mamy swoje maleństwa zawsze na oku i bez obaw możemy łączyć opiekę z gotowaniem.

Kuchnia otwarta na salon – czy to opcja dla każdego?

Chociaż kuchnia otwarta na salon posiada zdecydowane zalety, nie wszyscy będą skłonni zaaranżować ją w swoim domu czy mieszkaniu. Z pewnością wiele osób pozostanie przy tradycyjnym rozwiązaniu. Należą do nich między innymi ci, którzy nie lubią otwartych przestrzeni. Zamknięte pomieszczenia z pewnością tworzą większą kameralność. Łatwiej także uzyskać w nich efekt przytulności oraz intymności.

Z kolei otwarta przestrzeń odsłania wszystko, a przez to wymaga od nas większej staranności, jeśli chodzi o porządek. Zupełnie normalny kuchenny rozgardiasz może zostać odebrany jako bałagan, który należy od razu posprzątać, aby nie zostać posądzonym o niechlujność.

Wadą otwartej kuchni mogą być również zapachy, które w tym przypadku będą unosić się w całym mieszkaniu. Choć oczywiście aromaty jedzenia potrafią być wspaniałe, to po skończonym posiłku opary smażeniny nie będą należały do szczególnie atrakcyjnych. Można oczywiście próbować zminimalizować ich obecność poprzez zastosowanie okapów lub pochłaniaczy powietrza, jednak przy opcji otwartej przestrzeni z pewnością nie uda nam się uniknąć przedostawania się zapachów do reszty mieszkania.

Warto mieć także świadomość, że otwarta kuchnia oznacza więcej hałasu z różnych sprzętów pomocnych w gotowaniu. Nie jest to być może niedogodność nie do pokonania, jednak planując wspólną przestrzeń, fakt ten należy wziąć pod uwagę.

Kuchnia otwarta na salon – dopasuj rozwiązanie do swoich potrzeb!

Kuchnia otwarta na salon to bardzo ciekawe i funkcjonalne rozwiązanie. Należy mieć jednak świadomość, że nie do każdego wnętrza i użytkowników będzie pasowało. Nie warto ślepo podążać za modą. Znacznie lepiej jest dopasować sposób zaaranżowania przestrzeni, który wyjdzie naprzeciw naszym nawykom oraz stylowi naszego życia.